Εκτύπωση

Ο Στέργιος Τέγος αποφοίτησε από την Ιατρική και Χειρουργική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ferrara (Italia) το 1977, αφου ολοκλήρωσε την διατριβή του με θέμα την συμπεριφορά των βιοχημικών νευροδιαβιβαστών στο ΕΝΥ ασθενών με υδροκέφαλο. Ακολουθώντας την κλίση του προς τη νευροχειρουργική, ο Dr. Τέγος αρχισε τις δραστηριότητές του στην Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου της Ferrara, όταν ήταν ακόμη φοιτητής της ιατρικής και συνεργάστηκε με ενθουσιασμό για την αναπτυξη της νεοσυσταθείσης τότε Κλινικής. Η ερευνητική του δραστηριότητα, στους νευροδιαβιβαστές στο ΕΝΥ, απετέλεσε αντικείμενο μιας δεύτερης διατριβής με θέμα τους νευροδιαβιβαοτές στο ΕΝΥ και τον αρτηριακό σπασμό σε ασθενείς με υπαραχνοειδή αιμορραγία. καθώς επίσης και πολλαπλών επιστημονικών ανακοινώσεων μετά το δίπλωμα ειδικότητας στην νευροχειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Milano το 1982. 
Αφού ολοκλήρωσε ένα κυκλο σύντομων εκπαιδευτικών επισκέψεων σε διάφορα Ευρωπαικά και Αμερικανικά νευροχειρουργικά κέντρα. ο Dr. Τέγος επέστρεψε στη Νευροχειρουργική Κλινική της Ferrara και συνέχισε τις νευροχειρουργικές του δραστηριότητες με ζέση και παθος μέχρι το 1984.
Κατόπιν μετέβη στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την νευροχειρουργική του μετεκπαίδευση κάτω από την καθοδήγηση του Καθ. Δώρου Οικονόμου, μαέστρου αναγνωρισμένου όχι μόνο για την επιστημονική του ποιότητα αλλά και για την χαρισματική του προσωπικότητα.
Με τις συμβουλές του ο Dr. Τέγος έφτασε σε υψηλό επίπεδο επαγγελματικής ωριμότητας, ικανός πλέον να παρουσιάσει στην ιατρική κοινότητα και ιδίως στην νευροχειρουργική κοινότητα, αυτή την έκδοση όπου έχει συλλέξει μια προσωπική σειρα περιπτώσεων χειρουργικής παθολογίας της σπονδυλικής στήλης.

Το διδακτικό ενδιαφέρον του βιβλίου συνίσταται πρώτα από όλα στην παρουσίαση μιας ομοιόμορφης, συγκεκριμένης αλλά ευρέως φάσματος νευροχειρουργικής παθολογίας. Δεύτερον, εικονογραφεί τη βασική παθολογία σε μια σειρά από ασθενείς χρησιμοποιώντας μικρής διάρκειας βιντεοταινίες οι οποίες δεν παρακάμπτουν τις δύσκολες χειρουργικές στιγμές, επιτρέποντας κατ'αυτόν τον τρόπο περισσότερη κριτική εκτίμηση. 

Για τους παραπάνω λόγους είμαι πεπεισμένος ότι το έργο του Δρ. Τέγου θα αναγνωριστεί σαν μια αξιοσημείωτη συνεισφορά στην γνώση μας καθώς και στη χειρουργική πρακτική.

 

Prof. Arrigo Migliore
Διευθυντής
Της Νευροχειρουργικής Κλινικής
στο Πανεπιστήμιο Φερράρα, Ιταλία.

Με τον Στέργιο Τέγο με συνδέει μακρόχρονη φιλία και συνεργασία, είναι δε μεγάλη χαρά και τιμή δι' εμέ να προλογίσω το παρόν σύγγραμμά του.

Είναι γνωστόν ότι η καλή χειρουργική τεχνική χαρακτηρίζεται από κινήσεις απλές, εύστοχες και μετρημένες που ευρίσκονται μεταξύ του σε πλήρη συσχετισμό και αρμονία. Η επίδοση στη χειρουργική απαιτεί εκτός από την επιμέλεια και την εξάσκηση, τη συνύπαρξη χαρισματικής ικανότητος του χειρουργού.

Ο Στέργιος Τέγος καλλιέργησε επιμελώς την επίδοσή του στη χειρουργική και κατόρθωσε να έχει μια ώριμη και κομψή τεχνική.

Προ της δεκαετίας των εβδομήντα, οι νευροχειρουργοί, δια να αυξήσουν την ακρίβεια των κινήσεων τους κατά την επέμβαση, κατέφευγαν στην χρήση μεγεθυντικών γυαλιών (συνήθεις μεγεθύνσεις Χ1.5 μέχρι Χ4). Στη συνέχεια με την τελειοποίηση του χειρουργικού μικροσκοπίου η χρησιμοποιούμενη μεγέθυνση ανέρχεται στις Χ10 ή Χ15, σπανίως περισσότερο. Το μικροσκόπιο όμως προσθέτει και την δυνατότητα βιντεοσκοπήσεως/γραφήσεως του μεγεθυσμένου και καλώς φωτισμένου χειρουργικού πεδίου, ενώ στο παρελθόν τούτο ήτο αδύνατο δια τα κινηματογραφικά μέσα που εχρησιμοποιούντο.

Προϋπόθεση δια τη συλλογή βιντεοργαφικών δεδομένων υπήρξε η τυποποίηση της τεχνικής βιντεογράφησης των χειρουργικών επεμβάσεων.

Στη συνέχεια με τη βιντεογράφηση όλων σχεδόν των επεμβάσεων που εκτελούσε ο Στέργιος Τέγος, απέκτησε προοδευτικά πλουσιότατη συλλογή βιντεοταινιών μεγάλης διδακτικής αξίας δια τον ίδιο και το επιτελείο του εφ'όσον ούτω του εδίδετο η δυνατότης να ελέγχει μετεγχειρητικώς  την καταλληλότητα της τεχνικής που είχε ακολουθήσει και να επιφέρει ενδεχομένως αλλαγές στην ακολουθητέα τεχνική. Αλλά και ο άλλος νευροχειρουργός που θα εξετάσει τις βιντεοταινίες αυτές θα αντλήσει ωφέλιμες πληροφορίες τις οποίες τυχόν και αυτός να χρησιμοποιήσει.

Τώρα οι σύγχρονες αυτές απεικονιστικές τεχνικές, αντικαθιστούν επαρκώς τις επισκέψεις κέντρων και παρακολουθήσεις επεμβάσεων, που συνηθίζαμε να κάνουμε στο παρελθόν.

Το σύγγραμμα του Στέργιου Τέγου περιέχει ένα πρώτο μέρος, θεωρητικό, στο οποίο εκτίθενται οι βασικές γνώσεις που αφορούν στις παθήσεις του νωτιαίου μυελού. Ένα δεύτερο μέρος περιέχει τα διάφορα περιστατικά που παρουσιάζονται. Υπάρχει επιμελής εικονογράφηση που καθιστά το κείμενο πολύ εύληπτο. Τέλος η συνυπάρχουσα βιντεογράφηση της επεμβάσεως καθιστά ακόμη πιο "ζωντανή" την παρουσίαση.

Είναι φανερή η διδακτικότης της πολύπλευρης μεθοδολογίας που ακολούθησε ο συγγραφέας. Η ιδιαιτέρα επιμέλεια της αισθητικής του συγγράματος τούτου, επιβεβαιώνεται και από τη μουσική υπόκρουση των βιντεογραφήσεων, που με περισσή ευαισθησία συνέθεσε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Όλα αυτά τα στοιχεία προσδίδουν στο έργο του Στέργιου Τέγου πρωτοτυπία και ιδιαίτερο διδακτικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Είναι μεγάλη χαρά δι'εμέ να συγχαρώ τον συγγραφέα δια το επίτευγμά του και να ενθαρρύνω τους νευροχειρουργούς να διαβάσουν επιμελώς το σύγγραμμα τούτο.

 

Δώρος Σπ. Οικονόμος Καθ. Νευροχειρουργικής

 

 

Μετά από την φοίτησή του στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική της Φερράρα και την παράλληλη συνεργασία με την Νευροχειρουργική Κλινική της Πολυκλινικής Αθηνών, ο κ. Τέγος εκπαιδεύτηκε στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Μιλάνο για 6 συνεχόμενα έτη και έλαβε τον τίτλο του Νευροχειρουργού.

Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό 24 μήνες, κυρίως στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Παρακολούθησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως επισκέπτης, τις εκπαιδευτικές επιστημονικές και χειρουργικές δραστηριότητες πολλών μεγάλων νευροχειρουργικών κέντρων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το 1981, μετά από εκπόνηση Διδακτορικής διατριβής, αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε επίσης Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο.

Με την εφαρμογή του ΕΣΥ στην Ελλάδα ο κ. Τέγος, εργάστηκε για 6 μήνες στο Νοσοκομείο ατυχημάτων ΚΑΤ και κατόπιν ως Επιμελητής Α και ως Διευθυντής στο Νευροχειρουργικό Τμήμα του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμ. Στρατού (ΝΙΜΤΣ).

Το 2003, παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, ο κ. Τέγος έγινε δεκτός μετά από εξετάσεις και φοίτησε στο Μεταπτυχιακό τμήμα Γνωστικής Ψυχολογίας  του ΜΙΘΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μετά από δύο χρόνια, έλαβε τον τίτλο στην Γνωσιακή Ψυχολογία.

Από το 1980 ο κ. Τέγος έχει διενεργήσει πάρα πολλές χιλιάδες νευροχειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο (κακοήθεις και καλοήθεις όγκοι, αγγειακές δυσπλασίες, ανευρύσματα, αναστομώσεις, αδενώματα υποφύσεως κλπ) στην σπονδυλική στήλη (νεοπλασίες, κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων κλπ) και στα περιφερικά νεύρα. Όπως είναι εμφανές από τις χειρ. επεμβάσεις που εμφανίζονται στα DVD του βιβλίου (πχ. βλ. περίπτωση 1), ο κ. Τέγος χρησιμοποίησε το Laser πρωτοποριακά από το 1989. Ασχολήθηκε επίσης και με το πειραματικό χειρουργείο από το 1982 αποκτώντας μεγάλη εμπειρία.

Σήμερα είναι και Διευθυντής του πειραματικού χειρουργείου του ΝΙΜΤΣ.

Καρπός της παραπάνω ευρύτατης κλινικής και χειρουργικής εμπειρίας ήταν εκτός των άλλων και το επιστημονικό συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδος, της Ευρώπης και των ΗΠΑ καθώς επίσης και η συμμετοχή του σε πολλά διεθνή συνέδρια (βλ. κατάλογο επιστημονικών. εργασιών και δραστηριότητας).

 

Στέργιος Τέγος, Νευροχειρουργός. 1950 -- .............  Έμπνευση και Δημιουργία του γλύπτη ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για μια σπάνια και επιτυχή επέμβαση στην σύζυγό του. Η ημερομηνία θανάτου θα συμπληρωθεί στην επιγραφή όταν οι νοητικές διεργασίες και οι εγκεφαλικές λειτουργίες του κ. Τέγου θα παύσουν οριστικά καί δεν θα είναι δυνατή η συμετοχή του στο "θαύμα που λέγεται ζωή".

Copyright ©2012-2016 Tegos.gr | Powered by socialstamp